§3 Implementering – fortsatt arbete från Solberg
Johan Jonsson inleder med att beskriva dagens huvudfrågor:
· Vad måste vi göra i år för att avrunda försöksverksamheten?
· Vad måste vi göra i år för att lägga grunden för framtiden?
· Vem gör vad? En fråga som primärt berör de samverkande myndigheterna.
Efter en kort resumé av besluten i socialförsäkringsutskottet och riksdagen, samt Västra Götalandsinitiativet, beskriver Johan Jonsson de fortsatta processerna: Regeringens proposition planeras vara klar antingen den 21 mars eller den 15 april. Delta ska, tillsammans med FRISAM i Göteborg, ta fram ett diskussionsunderlag med frågor inför en fortsatt samverkan efter 2002. Diskussionsunderlaget ska behandlas i lokala FRISAM-grupper, på Beställarförbundet samt hos AF-cheferna i Göteborg under januari. Underlaget planeras sedan mynna ut i ett tjänsteutlåtande som ska behandlas i respektive samverkansmyndighets styrelse.
Ola Andersson beskriver nuläget i de olika grupperna av projekt:
Förebyggande/ Främjande aktiviteter
En Dialogkonferens med Mats Eriksson är planerad till den 11 februari, då personer med anknytning till folkhälsoarbetet på Hisingen ska diskutera hur vi använder oss av erfarenheterna från Deltas främjande aktiviteter för att stärka arbetet med folkhälsan.
Ola Andersson får i uppdrag att förtydliga temat för dialogkonferensen genom ett utskick till berörda.
Socialmedicinska aktiviteter
De vårdcentralsbaserade projekten bör ha en naturlig hemvist inom primärvården. Kontakter har inletts med hälso- och sjukvårdskansliet angående möjligheten att lägga in ett samverkansuppdrag i beställningen av primärvård.
Beredningsgruppen uttrycker farhågor för hur primärvårdens och försäkringskassans förutsättningar för samverkan kan komma att påverkas av närsjukvårdsreformens ersättningsmodell till vårdcentralerna.
En styrgrupp har bildats för Delta-psykologerna och Unga Vuxna, med syfte att fokusera implementeringsfrågan.
Arbetslivsinriktade aktiviteter
En arbetsgrupp är tillsatt, med Carina Nordgren som sammankallande. Arbetsgruppen ska under våren, utifrån den rapport som presenterades för beredningsgruppen den 14 december 2001, ta fram ett förslag till vad som ska implementeras, vad som ska avvecklas, konsekvensbeskrivningar för detta, samt framtida styrning, organisering och finansiering av de arbetslivsinriktade aktiviteterna.
Johan initierar frågor kring hur myndigheterna i framtiden kan organisera frågor som rör ekonomi, personal, fackliga kontakter, utvärdering mm i samverkan. Det är viktigt att det som hittills drivits i nätverks- och projektform förs in i ordinarie verksamhet, samtidigt som samverkan upprätthålls.
Beredningsgruppens medlemmar ger sin respektive bild av vilka frågor och funderingar som för närvarande finns kring implementering, avveckling av försöksverksamheten och kommande samverkan. Frågorna ska sammanställas i ett separat arbetsmaterial. Johan uppmanar beredningsgruppen att fortlöpande dokumentera alla sådana frågor som dyker upp, och skicka dem per e-post till Monica Forsell (monica.janeback.forsell@delta.goteborg.se)
Johan summerar diskussionen kring frågor och funderingar:
Hur värnar vi KunskapsDelta? Kanske i en Hisingens Akademi tillsammans med bl a utvärderingsfrågor? Kanske bör vi bilda en arbetsgrupp tillsammans med företrädare för universitetet för att titta på hur Hisingens Akademi kan utformas?
Hur håller vi kvar mekanismer som skapar förutsättningar för kunskapsspridning/ lärande organisation? Johan föreslår att Mats Eriksson följer beredningsgruppens arbete och implementeringsarbetet för att fokusera på vilka förutsättningar som behöver uppfyllas för att behålla en lärande organisation i fortsatt samverkan. Beredningsgruppen ställer sig bakom förslaget.
Hur skapar vi legitimitet, kittet som håller samman i framtida samverkan?
Hur jobbar vi med våra hemmaorganisationer så att de är beredda att ta emot erfarenheter och kunskaper från samverkan? Johan föreslår att Mikael Löfström följer beredningsgruppens arbete, som ett stöd i dessa diskussioner. Beredningsgruppen ställer sig bakom förslaget.
Delta-sekretariatet åtar sig att sammanställa ett schema över de olika myndigheternas budgetprocesser inför 2003. Beredningsgruppen svarar för underlaget. |  |