TIDIGT OCH SAMORDNAT OMHÄNDERTAGANDE I KÄRRA RÖDBO
I detta tjänsteutlåtande föreslås Beställarförbundet bevilja medel, 1.227.327 kronor, för att möjliggöra ett tidigt och samordnat omhändertagande i Kärra Rödbo.
Bakgrund
Ansökan har 1998-05-20 inkommit från DELTA-gruppen i Kärra Rödbo. Ansökan är rubricerad ”Samordnad projektbeskrivning för Kärra Rödbo”. Med detta förstås att ansökan samordnat beskriver dels de insatser som Beställarförbundet tidigare beslutat om vad beträffar sjukgymnast- resp psykiaterkompetens i Kärra Rödbo samt hälsoekonomisk rådgivning, dels ett antal nu specificerade insatser.
Ansökan tar ansats i inventeringar och erfarenheter som de samverkande parterna i DELTA-gruppen omformulerar till behov hos befolkningen i Kärra Rödbo. Ansökan fokuserar fem målgrupper;
- personer, 16-64 år, med långvariga besvär från rörelseapparaten och/eller psykiska problem
- unga personer, 16-25 år, med risk för psykosocial problematik
- personer med begynnande eller utvecklad alkoholproblematik
- personer i behov av rehab-åtgärder sjukskrivna på annan enhet
- sjukskrivna personer som uppbär försörjningsstöd (”nollklassade”)
Den metod som man pröva för att möta behoven hos dessa grupper är ett multidiciplinärt arbetssätt i form av team, där flera kompetenser deltar antingen permanent eller vid behov. Förutom bedömning och behandling innehåller ansökan flera inslag av förebyggande karaktär, inte minst gentemot de unga åldersgrupperna.
Ansökan anger att projektet kan startas upp successivt från och med 1998-09-01.
Ansökan innehåller begäran om medel, ca 1,2 mkr under 1998, och därefter drygt 2 mkr årligen. I ansökan görs en överslagsmässig kalkyl på hur minskade kostnader för sjukskrivning skall kunna bidra till att balansera kostnaderna för projektet.
Överväganden
Ansökan från DELTA-gruppen i Kärra Rödbo vittnar om att gruppen har arbetat sig fram till en helhetssyn, där ambitionen är att möta de behov som man identifierat antingen genom inventeringar eller genom det dagliga arbetet. Man vill nu pröva om en breddad kompetens i mötet med de identifierade målgrupperna innebär effektivare rehabilitering och bättre användning av resurserna samt en ökad professionalitet bland de samverkande aktörerna. Dessa ambitioner rimmar väl med målen för DELTA´s verksamhet.
Ett mål som är uttalat i denna ansökan är det förebyggande arbetet. Detta mål fanns även tydligt uttryckt i den av styrelsen tidigare beslutade verksamheten i Kärra Rödbo, ”Hälsobefrämjande ekonomisk rådgivning”. Tillsammans med rehabilitering och sysselsättningsskapande åtgärder utgör det förebyggande arbetet DELTA´s tre målområden för aktiviteter.
Att mäta effekter av insatser inom det förebyggande området är komplicerat. Det förebyggande arbetet kan emellertid bedrivas på olika nivåer. Det finns till exempel åtminstone en grupp som bör kunna följas. Det är gruppen som finns i behandling men trots detta är i arbete. Här handlar det förebyggande arbetet om att personerna kan bli besvärsfria utan att hamna i en sjukskrivning. Detta förhållande är förekommande inte minst inom området psykiska besvär. Detta visas bland annat av inventeringar gjorda inom psykiatrin och försäkringskassan samt vid psykologverksamheten på Hisingen.
En målgrupp som anges i ansökan är de så kallade nollklassade, dvs personer som inte är sjukpenningplacerade. Denna grupp utgör ett ”mörkertal” i all sjukskrivningsstatistik. Frånvaron av sjukpenning innebär sannolikt att gruppen är beroende av försörjningsstöd. Gruppen nollklassade har vid flera tillfällen tagits upp till diskussion inom DELTA. För att få ökad kunskap om denna grupp har DELTA´s resurspersoner fått i uppdrag att genomföra en kartläggning. I denna kartläggning skall inte bara gruppens storlek bestämmas utan även gruppens egenskaper, t ex kön, ålder, diagnos. En annan aspekt är att utröna huruvida gruppen bemöts på att annorlunda sätt till följd av nollklassningen. Det planerade arbetet i Kärra Rödbo bör kunna ge kompletterande kunskap till kartläggningen.
En annan målgrupp som anges är de personer som är sjukskrivna vid en annan enhet men som är i behov av rehabilitering. Häri ligger en strategisk frågeställning på så sätt att ”gränssnittet” mellan primärt och annat omhändertagande, t ex inom länssjukvård kan komma att flyttas till följd av ett tvärprofessionellt och samordnat arbetssätt i stadsdelarna. Om detta arbetssätt etableras inom fler stadsdelar på Hisingen innebär det större möjligheter att ta hand om allt fler diagnoser etc. Det innebär också större möjligheter att, förutom kompetens, erbjuda kontinuitet och tillgänglighet. Det kommer då att bli viktigt att finna former för att informera inte bara Hisingsborna, utan även professionens företrädare inom t ex länssjukvården om dessa möjligheter.
I ansökan anges att man är beredd att successivt starta upp från och med september 1998. Det är sannolikt en väl vald strategi att bygga upp resurserna vartefter. Ett skäl är det faktum att rekrytering mm kräver tid. Ett annat och viktigare skäl är att DELTA-gruppen bör utnyttja den tid som skapas genom en successiv uppstart till att ytterligare definiera målgrupperna och deras behov. Som en följd av detta kan en justering (inriktning och/eller omfattning) av de begärda resurserna behöva göras. Vidare bör, i samråd med utvärderingsnätverket, metoder för beräkning av minskade belastningar på t ex sjukskrivningsanslaget utformas.
Förslaget är att Beställarförbundet ställer sig bakom den inriktning som nu anges DELTA-gruppens ansökan. DELTA-gruppen uppmanas att påbörja ett arbete i enlighet med ansökan och med vad som anges i detta tjänsteutlåtande samt att under hösten, inför 1999, återkomma till Beställarförbundet med ytterligare preciseringar. Beställarförbundet föreslås nu bevilja medel för 1998 inom den begärda ramen,ca 1,2 mkr.
Denna ansökan samt de tre redan tidigare beviljade ansökningarna innehåller mycket kompetensförstärkning inom de medicinska och paramedicinska områdena. Det finns emellertid ett genomgående inslag av befolkningsansvar t ex i resonemangen kring det förebyggande arbetet. Vidare kommer organisationer utanför det offentliga att engageras, t ex i det hälsoekonomiska projektet. Detta motiverar att projektansvaret för den samlade satsningen i Kärra Rödbo läggs på stadsdelsförvaltningen, chefen för individ- och familjeomsorg.
Förslag till beslut
Beställarförbundet DELTA på Hisingen föreslås besluta
att bevilja medel, 1.227.327 kronor, för insatser i enlighet med vad som anges i detta tjänsteutlåtande med bilagor samt
att bemyndiga verkställande tjänstemannen rätt att utanordna medel inom den beviljade kostnadsramen
Beställarförbundet DELTA på Hisingen
Sekretariatet
Johan Jonsson
Verkställande tjänsteman |  |