Delta




Beställarförbundet DELTA
på Hisingen
Sekretariatet, JJ
Tjänsteutlåtande
1998-04-14
Dnr 1998/21
Ansökan
1998/006


VÄNTETIDSPROJEKT - KÖBEARBETNING VID FÖRSÄKRINGSKASSAN PÅ HISINGEN

I detta tjänsteutlåtande föreslås Beställarförbundet bevilja medel, 110.000 kronor, för identifiering av ”passiv”, ”onödig” väntetid under sjukskrivning

Bakgrund
Projektansökan har 1998-03-02 inkommit från försäkringskassan på Hisingen om medel för en genomgång av faktorer som påverkar sjukskrivningens längd med syftet att identifiera passiv, onödig väntan för den sjukskrivne.

Försäkringskassan skriver i sin ansökan att en kartläggning av flödet i sjukskrivningsärendena ger kunskap om så kallade flaskhalsar som i sig innebär inte bara passiv, onödig väntan för den sjukskrivna utan också kostnader för samhället, t ex sjukförsäkringen. Dessa väntetider kan vara av såväl intern som extern karaktär. Med intern förstås rutiner mm inom försäkringskassan, medan extern står för väntetider t ex inom sjukvården.

Kartläggningen föreslås pågå under en fyramånadersperiod. Den första månaden skall ägnas åt planering och bestämning av lämplig undersökningsmetod. Själva undersökningen kommer sedan att bedrivas under tre månader. En person avdelas för att arbeta med studien.

Överväganden
Försäkringskassan på Hisingen betalar ut ca 250 miljoner kronor årligen i form av sjukpenning och rehabersättning. Omräknat per vecka blir detta ca 5 miljoner. Så kallade onödiga, passiva väntelägen är därmed strategiskt viktiga att identifiera och vid behov åtgärda. Förutom den ekonomiska aspekten finns även den mänskliga i form av oro och lidande. Det torde dessutom vara så att en väntan i sig i riskerar att bidra till förlängda eller mer komplicerade rehabiliteringar.

Beställarförbundet lyfter i sina verksamhetsplaner fram begreppet Kunskaps-DELTA. Detta begrepp innehåller i sig flera dimensioner, varav ökad kunskap om rehabiliteringsflödena är en. Denna ansökan fokuserar flödet sett från den utbetalande myndighetens perspektiv. I och med försäkringskassans samordnande roll kommer emellertid även övriga aktörer, kanske främst sjukvården, att inbegripas.

En bakomliggande orsak till SOCSAM-lagstiftningen torde vara att riksdagen vill pröva balansen mellan välfärdens två olika system inom rehabiliteringens område. Det ena är det aktiva i form av konkreta insatser, t ex sjukvård eller träning och prövning. Det andra systemet utgörs av olika försörjningsstödjande åtgärder, där de främsta exponenterna är sjukpenning och försörjningsstöd. Den studie som ansökan från försäkringskassan föreslår kan ge ett viktigt bidrag till diskussionen om balansen mellan systemen, eftersom ett resultat bör kunna bli en uppskattning av hur stora kostnader som belastar sjukpenningssystemet till följd av onödig, passiv väntan på aktiva insatser.

Vid beredningsgruppens diskussion om denna ansökan togs en diskussion upp om att genomföra en motsvarande studie beträffande stadsdelsnämndernas försörjningsstöd.

I ansökan anges perioden april - november för att genomföra undersökningen. Perioden bör justeras till maj - december.

Utvärderingsenheten vid Försäkringskassan i Göteborg kommer att lämna metodologiskt stöd till undersökningen. Chefen för försäkringskassan Hisingen Väster är projektansvarig.

Förslag till beslut
Beställarförbundet DELTA på Hisingen föreslås besluta

att bevilja medel, 110.000 kronor, för en väntetidsstudie inom Försäkringskassan Hisingen

att bemyndiga verkställande tjänstemannen rätt att utanordna medel inom den beviljade kostnadsramen


Beställarförbundet DELTA på Hisingen


Johan Jonsson
Verkställande tjänsteman
Sidan senast uppdaterad: 01/22/2001