§1 Sammanträdet öppnas
Johan Jonsson öppnar dagens sammanträde.
Margareta Gren, Christer Holmgren, Anita Forsberg-Heitsch, Eva Wadell samt Myrna Bilger har anmält förhinder.
Beredningsgruppen beslutade skicka en hälsning med en blomma till Myrna Bilger.
Monica Forsell ersätter Myrna Bilger som sekreterare vid dagens sammanträde. |
§2 Utvecklingsområden kring gruppen ungdomar
Kerstin Nyberg och Ola Andersson presenterade en idé kring arbetssätt, arbetsformer och insatser för gruppen ungdomar som inte nås av samverkansinsatser. Arbetsanteckningar från ett möte med företrädare för Vuxenutbildningen, Ungdomsmottagningen, A-torgets ungdomsteam, ViCan och UngaVuxna, delades ut.
Beredningsgruppen diskuterade hur ett genomförande av denna idé står i relation till det implementeringsarbete som fn pågår kring verksamheterna i Kajskjul 122. Stadskansliets organisation för ungdomsgarantin, KUP-platser mm lyftes också fram, liksom Vingagymnasiets intresse av att arbeta bredare med den grupp ungdomar som hoppat av gymnasieskolan. Frågan om en ev kartläggning av ungdomsgruppens storlek och behov lyftes också.
På förslag av Staffan Schött tar Staffan med sig idéerna kring arbetet med ungdomar, in i den process som pågår kring implementeringen av de arbetslivsinriktade aktiviteterna på Kajskjul 122. |
§3 Nationella processen
Johan informerade om att det i januari kommer en proposition om finansiell och politisk samordning mellan fyra parter, för ikraftträdande under 2003. Det bör i klartext innebära 1/7 2003.
Johan uppmanade Beredningsgruppen att fundera över när en övergång till den permanenta samverkansorganiseringen kan vara lämplig för Deltas del. 1/7 eller 31/12 2003? |
§4 Hisingsprocessen – implementering, samt
§7 Diskussion om möjligheterna för de samverkande myndigheterna att frigöra resurser för teamarbete
Beredningsgruppen diskuterade livligt och engagerat kring följande teman:
o Hur ska vi i en permanent samordning hantera de båda rollerna, dels det gemensamma ansvaret dels det sektoriella ansvaret?
o Hur ska vi en permanent samordning hantera de pengar som resp myndighet lägger in i den finansiella ramen, respektive de medel (ofta tjänster) som myndigheterna lägger i samverkan. Är dessa gemensamma respektive ”bilaterala” resurser fredade från hemmamyndighetens ev sparbeting under budgetåret/ på längre sikt?
o Hur kan styrgruppernas roll se ut i en permanent samordning? Bör projekt som implementerats ha en styrgrupp för att garantera samverkansperspektivet på verksamheten? Ska grupper av aktiviteter ha gemensam styrgrupp (t ex arbetslivsinriktade aktiviteter – en styrgrupp). I nya projekt kanske styrgruppen ska bestå av första linjens chefer?
o De socialmedicinska aktiviteterna har en organisation som bas (primärvården). Här handlar det kanske mest om att i en implementering använda resurserna på ett annat sätt. De arbetslivsinriktade aktiviteterna däremot, har ingen omedelbar och självklar koppling till någon myndighet. Behovsgrupperna befinner sig i ett välfärds-vacuum.
o Primärvården uttrycker en stark önskan att skapa förutsättningar för Delta-team på de vårdcentraler som idag inte har detta. Hur stark är denna önskan från övriga myndigheter?
o Budgeten för 2003 omfattar 3x17 miljoner kr från ägarna samt motsvarande ca 8-9 miljoner från AMV. Detta räcker för att driva aktiviteterna på en nivå motsvarande dagens, förutsatt att några pågående implementeringsaktiviteter fullföljs finansiellt. Samtidigt är det viktigt att ”stressa” implementeringen av samtliga aktiviteter för att försöka uppnå att 2003 blir år 1 i en permanent samverkan snarare än år 7 i försöket. Implementering är en förutsättning för att få ekonomiskt utrymme att pröva och utveckla nya aktiviteter. Vad krävs för att komma längre med finansiell implementering under 2003? |
§5 Arbetslivsinriktade aktiviteter
Mats informerade om arbetsläget kring uppdraget: genomlysning av gruppen arbetsföra med ej omedelbart anställningsbara, och lyfte frågor kring uppdragets omfattning och inriktning. Syftet är att få en bild av den berörda gruppen på Hisingen, för att kunna ta ställning till hur arbetet med dessa personer bäst kan organiseras framöver.
Efter diskussion i Beredningsgruppen beslutades att uppdraget består i att göra en metodologiskt enkel kartläggning av berörda grupper på Arbetsmarknadstorget och de arbetsmarknadsenheter som finns i sdf Lundby och sdf Biskopsgården. |
§6 Deltas påverkan på försörjningssystemen – en modell för uppföljning
Bordlades |
§8 Hur kan beredningsgruppen förvalta erfarenheterna från utbildningen i hälsofrämjande ledarskap?
Bordlades |
§9 Sekretariat/ processtöd
Bordlades |
§10 Trädgården som rehabiliteringsverktyg
Bordlades |
§11 Tidigare bordlagda ärenden
- Individuell rehabilitering – DELTA-säcken. Bordlades.
- Vilka principer ska vi ha för ersättning när vi på efterfrågan presenterar våra erfarenheter? Bordlades.
- Verksamhetsutveckling genom självvärdering. Bordlades. |
§12 Övriga frågor
Listning på vårdcentraler
Ann-Christine Baar informerade om att alla icke-listade Göteborgare i dagarna får ett brev från Primärvården med önskemål och aktiv listning. Detta för att ge vårdcentralerna ekonomiska förutsättningar för att driva primärvård.
Förlängning av sammanträden
Beställarförbundets sammanträden den 22 november och 6 december förlängs till kl 12.00. |
§13 Sammanträdet avslutas
Johan Jonsson avslutade dagens sammanträde. |