Delta




Beställarförbundet DELTA
på Hisingen
Sekretariatet, JJ
Tjänsteutlåtande
1998-05-29
Dnr 1998/27
Ansökan
Nr 1998/05
Nr 1998/10

TIDIGT OCH SAMORDNAT OMHÄNDERTAGANDE I BISKOPSGÅRDEN

Beställarförbundet föreslås i detta tjänsteutlåtande bevilja medel, 1.300.000 kronor, för att möjliggöra ett tidigt och samordnat omhändertagande i Biskopsgården

Bakgrund
Ansökan har 1998-01-18 och 1998-05-19 inkommit från DELTA-gruppen i Biskopsgården. Den förstnämnda avser en kuratorstjänst, medan den senare beskriver ett integrerat, tvärsektoriellt arbetssätt. I den senare ansökan görs hänvisningar till den förstnämnda, varför de bör behandlas samtidigt. I den fortsatta texten beskrivs och hänvisas till den integrerade ansökan om inte annat särskilt anges.

Ansökan tar sin utgångspunkt i det faktum att Biskopsgården är en mångkulturell stadsdel med de särskilda krav som detta ställer. Vidare beskriver ansökan att Biskopsgården har höga ohälsotal med tyngdpunkt inom de psykosomatiska diagnoserna och/eller problem i rörelseorganen. DELTA-gruppen konstaterar också att många av stadsdelens invånare är i behov av det stöd som de samverkande myndigheterna inom DELTA förmedlar.

DELTA-gruppen har hittills arbetat som ett minirehabteam. Detta har givit erfarenheter som tillsammans med annat underlag nu bildar bas för ansökan. Denna kan beskrivas som en viljeyttring där man vill gå vidare med både en fördjupning och en breddning av kompetensen. Resurser som man ansöker om är bland annat arbetsterapeut, kurator (den tidigare ansökan) och rehabläkare. DELTA-gruppen vill även pröva ett samarbete med apoteket på Höstvädersgatan. DELTA-gruppen beskriver vidare ett arbetssätt som präglas av flexibilitet och anpassning till den enskilde Biskopsgårdsbons behov.

Målgrupper är i första hand de som finns inom de nämnda stora diagnosgrupperna. DELTA-gruppen noterar att för närvarande är endast en mindredel av de sjukskrivna aktuella på vårdcentralen.

De mål som beskrivs i ansökan tar i första hand sikte på att förkorta behandlingsprocesserna samt att höja kvaliteten i behandlingen. Detta medför såväl minskat lidande som samhällsekonomiska vinster i form av minskade kostnader för bland annat sjukpenning. Den breddade kompetensen, tillsammans med ett ökat samarbete med andra aktörer, kommer att medföra en ökad kompetens hos personalen i de samverkande organisationerna.

De medel som DELTA-gruppen ansöker om uppgår till ca 4 mkr årligen. Man beräknar kunna komma igång under hösten 1998.

Överväganden
Biskopsgården är ett av Göteborgs mer uttalade så kallade miljonprogramsområden. Området har därmed de karakteristika och förutsättningar som kännetecknar dessa områden, bland annat en bebyggelse som är lika homogen som befolkningen är heterogen. Ett knappt hundratal nationaliteter finns representerade i området vilket innebär både möjligheter och problem. Variationsvidden är mycket stor i båda fallen.

I Biskopsgården pågår sedan länge ett aktivt folkhälsoarbete i syfte att ta tillvara möjligheterna och hantera problemen. I detta folkhälsoarbete, som är brett upplagt, medverkar inte bara de offentliga myndigheterna utan även föreningsliv, kyrka m fl. I den så kallade Bo Bra - processen har områdets hyresvärder engagerat sig aktivt för att höja kvaliteten och inflytandet i boendet. Det arbetssätt som möjliggörs med ett beslut i enlighet med denna ansökan bör på lämpligt sätt kopplas till folkhälsoarbetet i Biskopsgården. Det är viktigt att stödja detta etablerade arbete genom den resurs som DELTA kan innebära.

I de samverkande myndigheternas olika redovisningar uppvisar ofta Biskopsgården extrema värden, t ex i form av mycket höga ohälsotal, hög arbetslöshet, stort beroende av försörjningsstöd etc.

Med sedvanliga mått mätt finns därmed grupper i Biskopsgårdens befolkning vars behov kan vara svåra att möta med ett ordinärt sektoriserat arbetssätt. Därmed riskeras rundgångar, väntetider etc, dvs förhållanden som det är DELTA´s uppdrag att försöka åtgärda. DELTA-gruppens erfarenheter bekräftar att samverkan, åtminstone i vissa stycken, tycks vara ett effektivt sätt att möta behoven. Med en breddning av kompetensen bör möjligheter ges att arbeta mer flexibelt och individuellt med insatser anpassade för varje individs behov. Med tanke på de behov som finns i området är DELTA-gruppens önskan om tillgång till en rehabläkare intressant. Denna kompetens bör bli ett värdefullt tillskott inte bara rent medicinskt utan även för socialtjänst och försäkringskassa.

I ansökan tas även behovet av en arbetsterapeut upp. Här kan och bör en koppling göras till ansökans målsättning om att använda partiell sjukskrivning mer aktivt. Partiell sjukskrivning innebär inte bara minskade kostnader för sjukpenning utan framför allt att de sjukskrivna bibehåller det sociala sammanhang som en arbetsplats innebär. Risken för passivitet och utanförskap minskar.

I ansökan tar DELTA-gruppen även upp ett samarbete med apoteket. Även om apoteksverksamheten inte formellt ingår i DELTA-samverkan är detta ett intressant uppslag som bör utvecklas. Mycket goda lokalmässiga förutsättningar föreligger eftersom apoteket finns i samma fastighet som socialtjänst och vårdcentral. Dessutom torde det vara så att en mycket stor andel av de läkemedel som säljs av apoteket i Biskopsgården konsumeras av boende i området. Här torde således finnas möjlighet att följa om förkortade eller annorlunda behandlingsprocesser ger utslag i konsumtionen av läkemedel.

Den sammantagna bedömningen är att de behov som finns bland grupper av befolkningen i Biskopsgården är av den karaktären att samverkan i enlighet med DELTA´s målsättningar är angelägen. DELTA-gruppen har i sin ansökan betonat några aspekter, t ex flexibelt arbetssätt, behov av rehabläkare och arbetsterapeut samt samverkan med apoteket. Till detta bör den kompetens och erfarenhet som finns hos stadsdelsförvaltningens IoF-enhet läggas. Sammantaget skulle detta innebära att det tvärprofessionella arbetssättet i Biskopsgården ges en profil som är anpassad till rådande behov och förutsättningar.

Den breddning och fördjupning av kompetens som finns i ansökan aktualiserar frågeställningen om ”gränssnittet” mellan primärt och annat omhändertagande, t ex inom länssjukvård. Ett tvärprofessionellt och samordnat arbetssätt inom stadsdelarna bör medföra möjligheter att ta hand om fler diagnoser etc. Det innebär också större möjligheter att erbjuda, förutom kompetens, även kontinuitet och tillgänglighet. Det kommer därmed att bli angeläget att finna former för att informera inte bara de boende i Biskopsgården, utan även professionens före-trädare inom t ex länssjukvården om dessa möjligheter

DELTA-gruppen anger i sin ansökan att man kan komma igång under senare delen av 1998. Bland de första åtgärderna är rekrytering av personal och utbildning. DELTA-gruppen bör också i inledningsskedet under 1998 arbeta med att ytterligare definiera och precisera de aktuella målgrupperna och deras behov. Som en följd av detta arbete kan en justering ( inriktning och/eller omfattning) av de för kommande år begärda resurserna behöva göras. Under hösten 1998 bör också frågor kring uppföljning och utvärdering klarläggas.

Förslaget är att Beställarförbundet ställer sig bakom den inriktning som nu anges i DELTA-gruppens ansökan och i detta tjänsteutlåtande. DELTA-gruppen uppmanas att påbörja arbete i enlighet med dessa intentioner och under hösten, inför 1999, återkomma till Beställarförbundet med ytterligare preciseringar. Beställarförbundet föreslås bevilja medel motsvarande ca en tredjedel (september - december), eller 1,3 mkr, av ansökans årsbudget.

Denna ansökan bör ses som ett integrerat inslag i det folkhälsoarbete som omnämnts ovan. Det innebär att även om flera av kompetenserna som efterfrågas i ansökan har sin professionella hemmahörighet inom sjukvården är det befolkningsansvaret som bör betonas. Primärvårdsområdeschefen Hisingen Väster, som föreslås bli projektansvarig, ingår i Biskopsgårdens Hälsoråd vilket säkerställer sambandet med folkhälsoarbetet.

Förslag till beslut
Beställarförbundet DELTA på Hisingen föreslås besluta

att bevilja medel, 1.300.000 kronor, för insatser i enlighet med vad som anges i detta tjänsteutlåtande med bilagor samt

att bemyndiga verkställande tjänstemannen rätt att utanordna medel inom den beviljade ramen


Beställarförbundet DELTA på Hisingen
Sekretariatet


Johan Jonsson
Verkställande tjänsteman
Sidan senast uppdaterad: 01/22/2001