TIDIGT OCH SAMORDNAT OMHÄNDERTAGANDE I BACKA
I detta tjänsteutlåtande föreslås Beställarförbundet bevilja medel, 4.266.000 kronor, för ett tidigt och samordnat omhändertagande i Backa.
Bakgrund
Ansökan har inkommit från DELTA-gruppen i Backa om stöd för att utveckla former för ett tidigt och samordnat omhändertagande vid vårdcentralerna i Backa. Ansökan beskriver en utveckling av det integrerade arbete som sedan några bedrivits vid vårdcentralen i Backa.
Ansökan bifogas detta tjänsteutlåtande.
Överväganden
Tidigt och samordnat omhändertagande har sedan länge förts fram som en nyckel för att snabbt och effektivt med god ”träffsäkerhet” och utan onödiga tidsutdräkter rehabilitera individer till ett aktivt liv. Den samlade kompetensen syftar inte bara till att snabbt finna symptom och lindra dessa, utan också till att aktivt kunna arbeta med de bakomliggande orsakerna. Undersökningar har visat att i många fall döljer sig sociala och andra problem bakom ett medicinskt symptom. Det tidiga omhändertagandet och den breda kompetensen bör även innebära att risken för onödiga, eller kanske rent av felaktiga, remisser mm kan minimeras. En satsning i ett tidigt stadium skulle därmed medföra inte bara minskat lidande utan även ge positiva effekter på samhällsekonomin. Bredden i kompetensen innebär också en ökad professionalitet bland berörda yrkesgrupper. Dessa tre effekter ligger helt i linje med DELTA´s målsättningar.
Vid Backa har sedan några år paramedicinsk kompetens i form av kurator och sjukgymnast kompletterat den medicinska professionen. Så kallade Dagmarmedel har finansierat denna satsning. Resultatet har blivit positivt och kunnat avläsas i kortare eller uteblivna sjukskrivningar, kortare väntetider samt i minskat remissflöde till länssjukvården. Dagmarmedel har beviljats för 1998 med 300.000 för kuratorsinsats. Förslaget till beslut i Beställarförbundet har korrigerats med detta belopp.
DELTA-gruppen i Backa har gått vidare och i ansökan beskrivit en utvecklad samverkansmodell, där den medicinska och paramedicinska kompetensen förstärks och dessutom kompletteras med kompetens från försäkringskassan. Ett sådant integrerat arbetssätt har med framgång prövats i det tidigare FINSAM-försöket i Nyköping. Erfarenheter från detta försök kommer att tas tillvara i Backa.
Vidare innehåller ansökan medel för ortoped- och psykiaterkonsult. Försäkringskassans kartläggningar av sjukskrivningsmönstren visar att de vanligaste orsakerna till sjukskrivning kan hänföras till rörelseorganen och psykiatri. Tillgång till specialistbedömning inom dessa områden bör medföra förkortade väntetider till specialistbedömning. En ökad ”träffsäkerhet” i remisserna bör också vara ett resultat av konsultverksamheten.
Socialtjänsten och arbetsmarknadsverket kommer i ett inledningsskede att kunna nyttja sig av den etablerade resursen. Senare kan det - beroende på behov mm - bli aktuellt att integrera dessa eller andra kompetenser i verksamheten.
En satsning vid Backa kommer att kunna utgöra ett exempel på hur ett brett och samordnat omhändertagande kan både minska och snabba upp flödena, i och vissa fall ”omdirigera” flödena från andra aktörer inom till exempel sjukvården. Primärvården skulle i så fall komma att växa på länssjukvårdens ”bekostnad”. För försäkringskassans del är frågeställningen om Backabornas sjukskrivningsandel vid Backa kan komma att öka och samtidigt kompenseras av minst motsvarande minskning inom länssjukvården. Sammantaget innebär detta att möjligheterna att ta ett befolkningsansvar bör öka. I en förlängning bör också arbetssättet kunna lämna bidrag till att forma det förebyggande hälsoarbetet i Backa.
Ett integrerat arbetssätt så som det beskrivs i ansökan innebär rika möjligheter till kunskapsöverföring. Detta kan ske såväl i det dagliga arbetet som i arrangerade former. Projektet bör arbeta systematiskt och aktivt med att överföra sina erfarenheter till andra enheter inom de samverkande myndigheterna.
Ansökan från DELTA-gruppen i Backa är sålunda principiellt viktig. En verksamhet i enlighet med ansökan bör följas och utvärderas noga utifrån bland annat ovanstående aspekter. DELTA´s nätverk för utvärderingsfrågor är engagerade i detta arbete.
Den verksamhet som beskrivs i ansökan har sin utgångspunkt i nuvarande vårdcentraler i Backa. De möjligheter som ansökan beskriver, bland annat helhetssyn, och som därutöver kan finnas i en förlängning, t ex aktivt hälsoarbete, går emellertid utanför det rent medicinska området. Benämningen vårdcentral kan i det perspektivet upplevas som snävt. DELTA-gruppen bör överväga om någon annan benämning kan spegla verksamheten bättre.
En referensgrupp kommer att bildas för projektet i Backa. Gruppen kommer att bestå av primärvårdsområdeschefen Hisingen Öster, stadsdelschefen i Backa, kontorschefen vid försäkringskassan samt DELTA´s verkställande tjänsteman.
Ansvarig för projektet är primärvårdsområdeschefen Hisingen Öster.
Förslag till beslut
Beställarförbundet DELTA på Hisingen föreslås besluta
att bevilja medel, 4.266.000 kronor under 1998, för att skapa förutsättningar för ett tidigt och samordnat omhändertagande i Backa
att bemyndiga verkställande tjänstemannen rätt att utanordna medel avseende tidigt och samordnat omhändertagande i Backa inom den beslutade kostnadsramen och i enlighet med projektets budget för 1998
Beställarförbundet DELTA på Hisingen
Sekretariatet
Johan Jonsson
Verkställande tjänsteman |  |