Delta




Beställarförbundet DELTA
på Hisingen
Sekretariatet, JJ
Tjänsteutlåtande
1998-10-26
Dnr 1998/47
Ansökan 1998/011



UNGA VUXNA MED IDENTITETSPROBLEM

I detta tjänsteutlåtande föreslås Beställarförbundet tillstyrka att 870.000 kronor ur 1999 års budget avsätts till insatser som syftar till att stärka ungdomar i åldern 20 till 25 år med identitetsproblem

Bakgrund
Ansökan har 1998-10-06 inkommit från Ungdomsmottagningen på Hisingen. Ansökan syftar till att genom psykoterapeutiska insatser stärka ungdomar i åldern 20 till 25 år med identitetsproblem.

I ansökan beskrivs att personer i den aktuella åldersgruppen inte sällan får problem med roll och identitet, man är för gammal för att vara ungdom och för ung för att ha funnit sin roll i vuxenvärlden - man är ”Ung vuxen”.

De unga vuxna kan ha svårt att relatera sig till omvärlden och därmed svårt att komma underfund med vad de vill med sina liv i form av utbildning, familjebildning, arbete med mera. För en del unga vuxna kan detta leda till psykiska besvär till exempel i form av ångest, nedstämdhet och i svåra fall självmordsbenägenhet.

I ansökan beskrivs att en möjlighet till psykoterapeutisk behandling för de unga vuxna som drabbas av nämnda besvär skulle leda till att de unga vuxna stärks i sin självuppfattning och får ökad kraft att gå vidare i sin utveckling.

Ansökan från Ungdomsmottagningen bifogas detta tjänsteutlåtande.

Överväganden
Personer med psykiska besvär är en av de grupper som kommit att fokuseras inom DELTA-arbetet. Gruppen har såväl belysts inom Kunskaps-DELTA som blivit föremål för beslut om insatser inom Åtgärds-DELTA. De bakomliggande motiven för detta har genomgående varit att insatser riktade mot denna grupp ligger helt i linje med de övergripande målen för DELTA´s verksamhet, dvs. att effektivisera rehabiliteringen med avseende på såväl individ som ekonomi samt att öka professionaliteten bland de samverkande organisationernas medarbetare.

Inom Kunskaps-DELTA pågår en kartläggning av målgrupper mm med psykiatrisk sjukdomsbild. Bland de resultat som framkommit kan nämnas att vid en jämförelse mellan personer 19 till 29 år sjukskrivna vid försäkringskassan till följd av psykisk sjukdom och personer i samma åldersgrupp under behandling vid någon av Hisingens båda allmänpsykiatriska mottagningar framkom att endast 16 personer var sjukskrivna av de 119 som vid undersökningstillfället var under behandling. Slutsatsen är att enbart traditionell ohälsostatistik ger endast en begränsad belysning av behovsläget inom gruppen. En delförklaring till skillnaden kan vara att många personer med psykiska besvär kan hantera sin situation med hjälp av professionellt stöd och behöver inte bli föremål för sjukskrivning. (En annan förklaring för denna grupp torde vara låg andel sjukpenningplacerade.)

Denna hypotes stöd av en köanalys som DELTA genomfört vid Hisingens psykologverksamhet. Vid inventeringstillfället väntade ca 50 personer på behandling vid enheten. Av dessa var 16 sjukskrivna medan ca 30 var i arbete eller motsvarande. Resten uppbar sjukbidrag eller förtidspension. Inventeringens resultat ledde till en ansökan och ett beslut i Beställarförbundet om åtgärder för att öka tillgängligheten till verksamheten. Det bakomliggande motivet var att förlängda väntetider skulle kunna innebära ökad risk för sjukskrivning och därmed motverka DELTA´s mål.

Nu föreliggande ansökan riktar sig mot en grupp som inte omfattas av ovanstående studier. Här handlar det om unga personer som inte sökt psykiatrin och som sannolikt endast i mycket liten omfattning är sjukpenningplacerade. Det finns möjligen fog för påståendet att det vakuum som dessa Unga vuxna upplever motsvaras av ett vakuum när det gäller insatser i form av stöd etc. Därav följer svårigheter att nu kvantifiera målgruppen. Detta bör ske i det fortsatta arbetet.

I en kommande utvärdering av verksamheten bör en målsättning vara att jämföra personer som blivit föremål för behandling enligt ansökan med personer som saknat denna möjlighet. En sådan kontrollgrupp skulle kunna hämtas från stadsdelar ”söder och öster om Göta älv”.

Insatserna enligt ansökan avser att omfatta psykoterapeutiska åtgärder, ibland under längre tid. Vad som avses med längre tid har inte preciserats i ansökan. Fleråriga terapier bör emellertid undvikas, eftersom man då riskerar att begränsa tillgängligheten till tidiga behandlingar, vilket bör vara det primära syftet.

En annan aspekt på tillgänglighet är lokaliseringen av verksamheten, som i görligaste mån bör vara utanför miljöer som kan medverka till att befästa en sjukdomsidentitet. Den organisatoriska kopplingen till Ungdomsmottagningen utgör här en fördel. När det gäller lokaler för verksamheten undersöks möjligheter till samlokalisering med annan verksamhet vid Vågmästaregatan.

Som berörts ovan är DELTA engagerat i flera aktiviteter som är angränsande till denna ansökan. Det kan gälla målgrupp, metod etc. Det är viktigt att informations- och erfarenhetsutbyte sker fortlöpande i syfte att på bästa sätt ta till vara de erfarenheter som de olika försöken ger.

Sammantaget företräder denna ansökan angelägna behov som ligger i linje med DELTA´s målsättningar. Eftersom ansökan avser verksamhet från och med 1999 torde det slutliga, formella beslutet behöva fattas av det Beställarförbund som tillträder vid kommande årsskifte. Beställarförbundet föreslås därför tillstyrka ansökan.

Tillstyrkan föreslås omfatta kostnader för personal i enlighet med ansökan (870.000 kronor). Kostnader för lokaler, inventarier, utvärdering mm, totalt 271,000 kronor föreslås bli föremål för ytterligare beredning bland annat med tanke på möjligheter till samlokalisering.

Chefen för Hisingens Psykologenhet och Ungdomsmottagning föreslås vara projektansvarig.

Förslag till beslut
Beställarförbundet DELTA på Hisingen föreslås besluta

att tillstyrka att 870.000 avsätts ur Beställarförbundet budget för 1999 för att stärka personer i gruppen Unga Vuxna med identitetsproblem

Beställarförbundet DELTA på Hisingen
Sekretariatet


Johan Jonsson
Verkställande tjänsteman
Sidan senast uppdaterad: 01/22/2001