Delta




Beställarförbundet DELTA
på Hisingen
Sekretariatet, JJ
Tjänsteutlåtande
1999-09-21
Dnr 1999/53
Ansökan
1999/08


ÅTGÄRDSMEDEL MED ANLEDNING AV RESULTATET AV FÖRSÄKRINGSKASSANS VÄNTETIDSSTUDIE, APRIL 1999

I detta tjänsteutlåtande föreslås Beställarförbundet besluta bevilja medel, 378.000 kronor, för åtgärder syftande till att minska de inaktiva, interna väntetiderna vid försäkringskassan

Bakgrund
Försäkringskassan har inkommit med en ansökan om medel för att minska väntetiderna i samband med kassans handläggning av sjukfall. Ansökan bifogas detta tjänsteutlåtande.

I april 1999 redovisades den så kallade väntetidsstudien vid försäkringskassan. Studien, som var en aktivitet inom KunskapsDELTA, visade bland annat att var tredje sjukskrivningsdag, bland sjukskrivna längre än två månader, var en passiv väntedag. Orsakerna till detta stod bland annat att finna i brister i de interna handläggningen inom försäkringskassan. Dessa brister kan i sin tur härledas till såväl personalresurser som metodfrågor. Ansökan från försäkringskassan syftar till att avhjälpa dessa brister och på så sätt minska de inaktiva väntetiderna.

Överväganden
Ett av de grundläggande syftena bakom SOCSAM-lagstiftningen är att pröva avvägningen mellan olika former av försörjningsstöd och aktiva rehabiliteringsinsatser. Lagstiftningen ger därför möjlighet att omfördela medel. Sådana omfördelningar skall göras i syfte att effektivisera såväl rehabilitering vid bland annat sjukdom som användningen av de gemensamma resurserna. Väntetids-studien påvisade en obalans i form av väntetider som i sin tur genererar mänskligt lidande och kostnader inom sjukförsäkringen. Det är därför angeläget att vidta åtgärder för att minska de identifierade väntetiderna.

Ett annat förhållande som visar på vikten av att minska väntetiderna är att flera undersökningar, bland annat inom DELTA påvisar att det är insatser inom de första veckorna av ett sjukfall som har störst betydelse för resultatet av en rehabilitering. Passivitet och väntan i början av ett sjukfall bidrar till försämrade förutsättningar för framgång i rehabiliteringen.

Nu aktuell ansökan innehåller förslag om dels en resursförstärkning om fyra årsarbetare dels resurser för utveckling av försäkringskassans arbetsmetoder.

Det finns anledning att lyfta fram två aspekter. För närvarande kan en ökning avläsas av kostnaderna inom sjukförsäkringen. Det finns ett antal orsaker som kan förklara denna ökning. Det som blir viktigt är att använda en resursförstärkning så att den inte ”försvinner” i den allmänt ökande belastningen. Förstärkningen måste således riktas så att effekter i form av minska väntetid kan läsas av antingen inom hela verksamheten eller inom en del av verksamheten.

Den andra aspekten är att det finns anledning att överväga att koncentrera en resursförstärkning och det föreslagna metodstödet till de tidiga delarna av handläggningen. Skälen till detta är flera. Förutom den ovan berörda, mer medicinska aspekten, så visar väntetidsstudien att en rehabiliteringsbedömning som görs under de första tre månaderna av ett sjukfall minskar den inaktiva väntetiden i ett ärende. Ett annat skäl, även detta hämtat från väntetidsstudien, är att för varje dag ett ärende förlängs så ökar också den inaktiva tiden.

I ansökan aviserar försäkringskassan ett eventuellt behov av ett bedömningsteam - ett försäkringsmedicinskt centrum. Ett sådant centrum skulle utgöra en tvärprofessionell kompetens i syfte att ge kvalificerat underlag för bedömning av den sjukskrivnes funktionsförmåga och rehabiliteringsmöjligheter.

Försäkringskassans avsikt är att undersöka förutsättningarna för ett sådant centrum samt att därefter - vid behov - återkomma till Beställarförbundet med en framställan. Försäkringskassan lyfter fram behovet av att i det kommande arbetet beakta arbete och erfarenheter som görs vid andra DELTA-aktiviteter, till exempel DELTA-grupper och SOPHIE. Det finns också anledning att ta till vara de erfarenheter som vinns vid det tidiga och samordnade rehabiliteringsarbete som bedrivs till exempel vid Backa och Kärra-Rödbo. Detta arbete används bland annat i syfte att ge förutsättningar för tidiga, tvärprofessionella vårdkontakter.

Förutom att ta till vara erfarenheter från bland annat de ovan nämnda aktiviteterna, bör försäkringskassan i det fortsatta arbete pröva möjligheten av att använda sig av någon/några av dessa resurser, eventuellt kompletterad, som ett försäkringsmedicinskt centrum. Detta skulle då kunna arbeta med Hisingsbor som är sjukskrivna vid någon annan enhet.

Förutsättningarna för ett försäkringsmedicinskt centrum bör således prövas helt förutsättningslöst, varför något inriktningsbeslut i Beställarförbundet inte krävs.

Förslag till beslut
Beställarförbundet DELTA på Hisingen föreslås besluta

att bevilja medel, 378.000 kronor, till resursförstärkning och metodstöd vid försäkringskassan Hisingen Väster

att bemyndiga verkställande tjänstemannen rätt att utanordna medel inom den beviljade kostnadsramen


Beställarförbundet DELTA på Hisingen
Sekretariatet


Johan Jonsson
Verkställande tjänsteman
Sidan senast uppdaterad: 01/22/2001