§1 Sammanträdet öppnas
Johan Jonsson öppnar dagens sammanträde, och hälsar Lena Säljö, IFO-chef i Biskopsgården samt Håkan Mathiasson, sektionschef allmänpsykiatri, särskilt välkomna.
Carina Nordgren, Staffan Schött, Eva Wadell samt Myrna Bilger har anmält förhinder, Christer Holmgren har anmält sen ankomst.
Monica Forsell ersätter Myrna Bilger som sekreterare vid dagens sammanträde. |
§2 Nationella processen
Ingela Thalén har ännu inte lagt fram regeringens direktiv inför arbetet med lagförslaget om finansiell samordning. I samband med budgetpropositionen (den 8/10 om (s) bildar regering) har Thalén utlovat att direktiv ska lämnas.
Johan och Christina Källgren-Pettersson, försöksledare i Finspång, var inbjudna till den interdepartementala arbetsgruppen den 12/9 för en informations-/ frågestund kring Socsams erfarenheter. I gruppen, som ska arbeta med lagförslaget, sitter tjänstemän från social-, närings-, finans- och justitiedepartementen. Några av de frågor som diskuterades var: är finansiell och politisk samordning nödvändig för samverkan, risker för övervältring samt AMVs medverkan.
Den 24/9 är Monica Holmberg, LAN och Thomas Gustafsson, Af inbjudna till gruppen. |
§3 Hisingsprocessen - implementering
Arbetslivsinriktade aktiviteter
- Uppdrag att göra en genomlysning av gruppen arbetsföra men ej omedelbart anställningsbara. Uppdraget ska redovisas för Beredningsgruppen den 18 oktober. Kontaktpersoner från ett par verksamheter har utsetts alldeles nyligen, och arbetsgruppen har därför inte hunnit påbörja sitt arbete.
- SOPHIE: Diskussionerna i SOPHIEs styrgrupp fortsätter kring kostnader för implementering, förtydligande av remissförfarandet mm. Den professionella implementeringen fortsätter, t ex har DELTA-gruppen i Tuve-Säve haft STRUT-utbildning.
- RIGGEN/ ViCan/ 35+: Arbetsgruppen har presenterat ett förslag för styrgruppen kring implementering av all verksamhet i Kajskjul 122. Förslaget kommer att bearbetas ytterligare.
Thomas Gustafsson framhåller AF:s problem med de små volymerna i Kajskjulets verksamheter. Beredningsgruppen framhåller vikten av att lyfta detta problem till den interdepartementala arbetsgruppen, eftersom den tydligt belyser AFs bekymmer med att delta i SOCSAM-samverkan på FRISAM-bas.
Socialmedicinska aktiviteter
Uppföljning av beslut vid Beredningsgruppens sammanträde 202-05-24:
- ”uppdra åt Ann-Christine Baar att tillsammans med Anita Forsberg, Staffan Schött och Britt-Marie Wallerius fortsätta med implementeringsarbetet av DELTA-arbetssättet på vårdcentraler som saknar DELTA, dvs Torslanda, Länsmansgården, Kyrkbyn, Bjurslätt och Brämaregården.”
Ann-Christine Baar framhåller att det första steget i implementeringen är att Beredningsgruppen är överens om principerna och formerna för att frigöra resurser från resp hemmaorganisation, så att teamarbete blir möjligt. Denna diskussion fortsätter i Beredningsgruppen under hösten.
Ann-Christine informerade vidare om att en arbetsgrupp har bildats för att planera seminarier som preliminärt ska hållas efter årsskiftet, riktade till personalen på de vårdcentraler som idag inte har DELTA. Nästa steg i den processen blir att konkret stötta intresserade vårdcentraler att komma igång med ett nytt arbetssätt.
- ”uppdra åt Johan Jonsson att diskutera med Hälso- och sjukvårdskansliet beträffande hur man i beställningar till såväl privata och offentliga utförare kan ta tillvara de erfarenheter som förvärvats i DELTA-samverkan.”
Johan informerade om att Hälso- och sjukvårdskansliet bjudit in till ett möte med de fyra privata utförarna på Hisingen den 10 oktober.
- ”uppdra åt styrgruppen för psykologprojektet att arbeta vidare och utveckla den inriktning som påbörjats samt att ta fram ett underlag som motiverar ett fortsatt DELTA-engagemang.”
Diskussioner pågår för att finna former hur psykologresurser kan knytas till teamen på vårdcentralerna.
- ”uppdra åt Johan Jonsson att ta upp diskussion med företrädare för psykiatrin med anledning av indragning av psykiaterkonsult vid vårdcentral.”
Johan har ännu inte lyckats etablera kontakt med Lars Eriksson i denna fråga. Håkan Mathiasson informerade om att orsaken till den uppkomna situationen är kraftiga nedskärningar inom allmänpsykiatrin i kombination med brist på läkare.
Förebyggande/ Främjande aktiviteter
PM ”Folkhälsoarbete på Hisingen – ett gemensamt ansvar” delades ut.
Verksamhetsplan 2003
Förslag till verksamhetsplan 2003 delades ut. Johan och Ola presenterade materialet, med tyngdpunkt på avsnittet om implementering. På sidan 9 i verksamhetsplanen presenteras fyra former för implementering: fullständig, delad, professionell och strukturell.
Beredningsgruppen diskuterade olika alternativ för implementering av respektive aktivitet. Diskussionen om implementering av aktiviteterna fortsätter på kommande sammanträde.
Ann-Christine Baar väckte frågan om hur Beredningsgruppen kan förvalta PersonaDeltas erfarenheter från utbildningen i hälsofrämjande ledarskap. Frågan tas upp på kommande möte. |
§4 Beställarförbundets sammanträde 2002-09-25
Förslag till verksamhetsplan delades ut, se vidare under punkt 3 ovan. |
§5 Tidigare bordlagda ärenden
- Individuell rehabilitering – DELTA-säcken. Bordlades.
- Vilka principer ska vi ha för ersättning när vi på efterfrågan presenterar våra erfarenheter? Bordlades.
- Verksamhetsutveckling genom självvärdering. Bordlades. |
§6 Övriga frågor
Johan påminde om samverkansdagen den 22 oktober. Inbjudan delades ut och Johan uppmanade Beredningsgruppens medlemmar att om möjligt anmäla sig.
Christer Holmberg informerade om att en ersättare för Kicki Nordberg, chef för Vuxenutbildning Hisingen, nu rekryterats. Han heter Anders Hansson och kommer att tillträda tjänsten så snart det är möjligt. |
§7 Sammanträdet avslutas
Johan Jonsson avslutade dagens sammanträde. |