Tid |
Kl 08.30-11.30 |
Plats |
Försäkringskassans sammanträdeslokaler
Vågmästaregan 1 D |
Närvarande |
Johan Jonsson, ordförande
Madelaine Ahlstedt
Ann-Christine Baar
Anita Forsberg, §2-8
Thomas Gustafsson
Christer Holmgren
Staffan Schött
Eva Sundquist
Britt-Marie Wallérius
Myrna Bilger, sekreterare §1- del av §2
Övriga:
Cecilia Abrahamsson, processtödjare, §1- del av §2
Ola Andersson, processtödjare, §1- del av §2
Mats Odhagen, processtödjare, §1- del av §2
Margareta Gren, processamordnare, §1- del av §2
Mats Eriksson, utvärderare, §1- del av §2
Mikael Löfström, utvärderare, §1- del av §2 |
§1 Sammanträdet öppnas
Johan Jonsson öppnar dagens sammanträde.
Ingalill Balheden, Lars Eriksson, Carina Nordgren, Eva Wadell och Monica Janebäck-Forsell har anmält förhinder, Anita Forsberg har anmält sen ankomst.
Johan Jonsson föreslår att huvuddelen av dagens sammanträde ägnas åt dagordningens ärende - Hisingsprocessen, med utgångspunkt
- från de beslut som fattades vid Beredningsgruppens sammanträde 2002-03-22
- den senaste diskussionen vid Beredningsgruppens sammanträde 2002-04-19 och
- gemensam PM 2002-04-29.
Under rubriken – Sekretariat/processtöd deltar enbart Beredningsgruppens ledamöter.
Bland de bordlagda ärendena föreslår Johan Jonsson att fråga ang.
Individuell rehabilitering, den sk. ”DELTA -säcken” behandlas vid dagens sammanträde.
Johan Jonsson anmäler vidare en övrig fråga.
Britt-Marie Wallérius anmäler en övriga fråga.
Ann-Christine Baar anmäler en övrig fråga |  |
§2 Hisingsprocessen – information från projektansvariga
- vårdcentralsbaserade aktiviteter
Ann-Christine Baar informerar från de diskussioner som hon fört tillsammans med projektledare och styrgrupper betträffande implementeringsarbetet. Hon konstaterar att det handlar om dels att lära ut ett arbetssätt, dels att lära ut ett synsätt och att det krävs en kraftfull och handfast implementering.
Ann-Christine Baar beskriver det förslag som hon skissat på för att hjälpa igång ”DELTA -team” på vårdcentralerna i Torslanda, Länsmansgården, Kyrkbyn, Bjurslätt och Brämaregården. Förslaget bygger på att alla involverade aktivt medverkar. Försäkringskassans personal, primärvårdens personal och socialtjänstens personal och arbetet sker i små grupper ev. med processtöd från DELTA -sekretariatet i grupperna. Det är vidare mycket viktigt att cheferna medverkar och ger förutsättningar för arbetssättet.
Johan Jonsson ställer fråga beträffande finansieringen, - hur vidmakthåller vi det vi gör i dag och pekar på att vi också måste resonera med våra huvudmän om hur det vi utvecklat i DELTA skall tas om hand i en mera permanentad organisering.
Staffan Schött instämmer i förslaget beträffande vårdcentralerna i Lundby och pekar också kopplingen med det i URBAN -projekt som är under uppstart i stadsdelen.
Beredningsgruppen uppdrar åt Ann-Christine Baar (med möjlighet till stöttning från DELTA) tillsammans med Anita Forsberg, Staffan Schött och Britt-Marie Wallérius att fortsätta med implementeringsarbetet av DELTA -arbetssättet enligt ovanstående skisserade förslag.
Staffan Schött ställer frågan hur vi gör med de vårdcentraler som inte ligger under primärvårdens regi?
Ann-Christine Baar beskriver de planer som finns för Hisingen beträffande privata vårdgivare inom primärvården.
Ledamöterna är ense om vikten av att avtalen med vårdcentralerna måste formuleras på ett sådant sätt att DELTA-synsättet omfattas, detta gäller såväl privata vårdcentraler som de vårdcentraler som ingår i primärvårdens offentliga organisation.
Beredningsgruppen uppdrar åt Johan Jonsson att diskutera med Hälso- och sjukvårdskansliet beträffande hur man i beställningar till såväl privata som offentliga utförare kan ta tillvarata de erfarenheter som förvärvats i DELTA-samverkan.
- DELTA -teamet i Tuve-Säve
Eva Sundqvist informerar att teamet fortfarande håller på att finna former, att man diskuterar implementering men att det ännu inte finns någon konkret plan.
- Psykologprojektet
Eva Sundqvist och Ann-Christine Baar informerar från de diskussioner som förts i styrgruppen för psykologprojektet och de förändringar styrgruppen vill göra beträffande inriktningen i projektet.
Efter diskussion beslutar Beredningsgruppen att uppdra åt styrgruppen att arbeta vidare och utveckla den inriktning som påbörjats samt att ta fram ett underlag som motiverar ett fortsatt DELTA - engagemang.
- Drivkraft
Thomas Gustafsson informerar att lokalerna är ”återtagna”. Beträffande ny upphandling av utbildningsinsats i projektet informerar Thomas Gustafsson vidare att denna procedur tar ca 14 veckor varför det är angeläget att snabbt komma fram till vilken inriktning upphandlingen för 2003 skall ha.
Vidare ställer Thomas Gustafsson frågan beträffande de tjänster i projektet som inte är besatta- vem besätter och hur skall de finansieras?
- Arbetsmarknadstorget
Thomas Gustafsson informerar att diskussionerna om hur Arbetsmarknadstorget och arbetsmarknadsfrågorna på Hisingen skall organiseras fortsätter.
Beredningsgruppen beslutar, att eftersom ett minskat intag till Arbetsmarknadstorget konstaterats är ett första steg att kartlägga volym, flöde och omfattning och i vilken mån vi har råd med parallella verksamheter som tex. arbetsmarknadsenheterna i Lundby och Biskopsgården. Även här tidspress med tanke på upphandlingen inom projekt Drivkraft.
- Vuxenutbildningen
Christer Holmgren konstaterar att om DELTA skulle upphöra kommer Vuxenutbildningsfrågorna att kunna hanteras i SDF - Biskopsgården.
- ICK
Christer Holmgren informerar att han på uppdrag av stadsdelschefen håller på att arbeta fram ett avtal mellan stadsdelen Biskopsgården och föreningen Integrationscentrum för kvinnor. Förslaget skall föreläggas stadsdelsnämnden i september 2002 med avsikt att kunna gälla from 2003. Förslaget kommer att innebära att DELTAs åtagande i ICK upphör i och med 2002.
- Livsstil för hälsa i Torslanda
Anita Forsberg informerar att projektet fortfarande är under uppbyggnad och att man nu håller på att utveckla arbetsmetoderna för att få ett bättre flöde mellan vårdcentralen i Torslanda och projektet.
- Biskopsgården
Britt-Marie Wallérius informerar om pågående arbete i stadsdelen. Hon belyser även svårigheterna när det gäller att kunna hjälpa personer med psykisk ohälsa, bla på grund av neddragningarna av psykiaterkonsult på vårdcentralen i Biskopsgården och på de psykiatriska öppenvårdsmottagningarna på Friskväderstorget och Rimmaregatan.
Johan Jonsson ifrågasätter hur tjänsterna på vårdcentralen kunnat dras tillbaka eftersom DELTA sedan 1999-09-08 har ett samverkansavtal med SU - Psykiatri Östra.
Beslutas att ta upp diskussion med företrädarna för psykiatrin.
- SOPHIE
Madelaine Ahlstedt informerar att SOPHIE -projektet sedan föregående sammanträde med Beredningsgruppen inte haft något styrgruppssammanträde men att hon och projektledaren diskuterat var och hur ”SOPHIE -implementeringen” skall göras.
Madelaine Ahlstedt föredrar även det diskussionsunderlag som hon tillsammans med projektledaren utarbetat till kommande styrgruppssammanträde.
Beslut: Arbetet fortsätter enligt uppdrag.
Johan Jonsson informerar att Bo Nicklasson, projektledare Kvillebäcken -Trädgårdslust, kommer att arbeta i stadskansliet med den centrala beredningen av den Kommunala arbetsmarknadspolitiken.
- VICAN och Riggen
Staffan Schött informerar från de pågående diskussionerna i VICAN och Riggens gemensamma styrgrupp. Arbetet fortsätter med inriktning på att finna effektiva former för det fortsatta arbetet. Kommande sammanträde med styrgruppen är 2002-06-06.
- Kvillestan och Hälsoläget
Staffan Schött informerar att Kvillestan och Hälsoläget kommer att ingå i den URBAN-ansökan kommer skall vara klar i augusti-september.
- Sekretariat/Processtöd
Diskussioner enbart med Beredningsgruppens medlemmar.
Beslutades uppdra till Johan Jonsson att till nästkommande sammanträde ta fram ett underlag med specifikation av kostnader och arbetsinnehåll beträffande sekretariat och processtöd. |  |
§3 Pilotverksamhet i Västra Frölunda mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Bordlades. |  |
§4 Höstens sammanträdestider, förslag:
- Fredagen den 23 augusti 08.30-11.30
- Fredagen den 27 september kl 08.30-11.30
- Fredagen den 25 oktober 08.30-11.30
- Fredagen den 29 november 08.30-11.30
Beredningsgruppen beslutade att vid sammanträdet 2002-08-23 lägga fast höstens sammanträdestider. |  |
§5 Information
- Seminarium kring kompetensprofil i DELTA -samverkan 2002-06-05 och 2002-06-10
- Konferens hälsofrämjande arbetsplatser 2002-06-05
- DELTA- gemensam aktivitet 2002-06-07
- Seminarium psykisk ohälsa 2002-08-28
Bordlades. |  |
§6 Bordlagda ärenden, sedan tidigare sammanträden.
- Hisingsbor med psykisk ohälsa, rapport från resp. samverkansorganisation
- Åtgärder med anledning av kartläggning av 0-klassade
- Lägesrapport ”4S-register – handläggningsregister i försäkringskassan
- Utvärdering under 2002
- Rapport från projektansvariga
- Individuell rehabilitering – DELTA –säcken, bordlägges till kommande sammanträde
- Vilka principer skall vi ha för ersättning när vi på efterfrågan presenterar våra erfarenheter |  |
§7 Övriga frågor
Anmälda övriga frågor bordlägges. |  |
§8 Sammanträdet avslutas
Johan Jonsson avslutar dagens sammanträde. |  |
Vid protokollet
Myrna Bilger
sekreterare
Justeras
Johan Jonsson
ordförande |  |